health

home  Ракът на гърдата в много страни е един от най-разпространените видове рак.

Това е сбита информация за рисковите и предпазващите фактори при рака на гърдата. Ясно е, че сборът, а не само един от тези, или други, неспоменати тук фактори, ще определи фактическото развитие.

Написаното е синтез от различни изследвания (до началото на 2006), като акцентът при подборката е бил върху факторите, на които може да се въздейства. Някои истини са приети за безспорни, като ролята на антиоксидантите или на рибените мазнини например, но има и сведения, които отричат предишни разбирания, като ролята на слънцето, както и много такива, които са противоречиви. В последния случай съм се старала да представя водещото мнение.

Изводите са само преразказани от мен. Повече информация за конкретните изследвания обикновено не е проблем да бъде намерена по ключови думи на английски език.

 

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА РАК НА ГЪРДАТА
(синтезирани резултати от изследвания)

 
Наследствеността и ранното започване на менструацията са важни рискови фактори за рака на гърдата.

Значението на фактора наследственост (семейна история) изглежда е преувеличено. Оказва се, че други фактори могат да имат по-голямо значение.

Високите нива на естроген в кръвта, естествени или от медикаменти, увеличават риска.

Има съмнения за общата полза от хормонозаместителната терапия при постменопаузални жени. Тази терапия увеличава риска от някои заболявания, между които и рак на гърдата. Според някои изследвания, това увеличение е малко, но според повечето то е значително. Оказва се, че комбинираната хормонална терапия не е по-безопасна, отколкото приемането само на естроген.

Голям брой сведения сочат, че недостатъчното излагане на слънце увеличава риска от много видове рак. Едно възможно обяснение за това е свързано със синтеза на витамин Д в тялото, който е много важен за предпазването от рак. Препоръчва се умерено, но не прекалено излагане на слънце.

Различни изследвания показват, че ниските нива на хормона мелатонин увеличават риска от рак на гърдата, както и от други заболявания. Нощното излагане на електромагнитни полета, които нормално се намират в дома (например от електрически уреди в спалнята) потиска синтеза на мелатонин. Този синтез се потиска също и от недостатъчно брой часове прекарани на тъмно (например ако се спи в не съвсем тъмна стая), консумация на алкохол, остаряване, и някои медикаменти като бета-блокери и психотропни лекарства. По същата причина, работата през нощта увеличава риска от рак на гърдата.

За развитието на рака на гърдата при жените под 40 години са установени следните фактори: ранно започване на менструацията, първо раждане след 30 години, наследственост, доброкачествени тумори в гърдите. Абортите и противозачатъчните хапчета в този конкретен случай не са показали отражение върху риска. Жените, които никога не са раждали, имат относително намален риск до 40 години, но увеличен такъв в по-напреднала възраст.

Като цяло, данните за това дали абортите имат роля за рака на гърдата са противоречиви. Някои изследвания говорят за такава връзка. Няма обаче данни, че спонтанните аборти имат значение.

Съществува връзка между емоционалното състояние и това заболяване. Жените, които са депресирани или са с предимно негативно отношение към живота, увеличават значително своя риск. От друга страна, стресът свързан с работата увеличава този риск съвсем малко.

Има ясна връзка между рака на гърдата и честата употреба на антибиотици. Видът използван антибиотик не е от значение. Препоръчва се да се ограничи максимално употребата на антибиотици.

Подозира се, че антидепресантите спомагат за туморите на гърдата. Дълготрайната употреба на трициклични антидепресанти значително увеличава риска от рак на гърдата, и особено употребата на антидепресанта пароксетин.

Изразена е корелацията между рака на гърдата и консумацията на животински мазнини и маргарин. (Рибените мазнини обаче имат предпазващ ефект.) Въпросът дали общо богатата на мазнини диета означава увеличен риск е спорен. Очевидно обаче от най-голямо значение е видът консумирани мазнини.

Тютюнопушенето увеличава риска от рак на гърдата, въпреки че в резултатите по този въпрос има някои противоречия. Цигареният дим съдържа десетки канцерогенни вещества, но от друга страна тютюнопушенето намалява естрогените в тялото. Не се спори обаче за общото канцерогенно и увреждащо действие на цигарите.

Свободните радикали са важен фактор не само за образуването на туморите, но и за разпространяването на рака. Хроничният недостиг от антиоксиданти в тялото, особено на вит С, представлява опасност в това отношение.

В препеченото и пържено червено месо се образуват канцерогенни вещества, които увеличават риска от рак на гърдата и на дебелото черво. В по-малка степен това се отнася до приготвените по такъв начин бяло месо и риба.

Консумацията на алкохол, дори и в умерени дози, увеличава риска от рак на гърдата.

Недоброто детоксикиране на организма, поради внасянето на прекалено много токсични вещества или поради недобрата работа на (някой от) детоксикиращите органи, е допринасящ фактор в развитието на много видове рак.

Недостигът от витамин В12 увеличава риска от рак на гърдата.


 

 

 
ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ РАК НА ГЪРДАТА
(синтезирани резултати от изследвания)

 
Кърменето предпазва от рак на гърдата, особено преди менопаузата.

Според някои изследвания повечето видове рак се дължат всъщност на фактори, свързани с храненето. Ясно е, че недостатъчно доброто отстраняване и детоксикиране на канцерогенните субстанции в тялото играе значителна роля за образуването и развитието на рака. Някои естествени съставки в (суровите) плодове и зеленчуци са в състояние да подпомогнат детоксикацията на тялото и да противодействат на раковите клетки.

Има много сведения за това, че диета богата на плодове и зеленчуци е предпазваща срещу повечето видове рак. Едни от веществата, които предпазват са фибрите, витамин С, Е, бета-каротенът и фолиевата киселина. Витамин А не само във вид на бета-каротен, но и като ретинол, също има предпазващо действие.

Много изследвания показват, че мазнините Омега 3 от риба, ленено семе, тиквени семки или други, намаляват риска.

Знае се, че високите нива на естроген в кръвта, естествени или от медикаменти, увеличават риска. Богатата на фибри диета с неголямо количество мазнини снижава нивата на естроген. Тази диета предпазва и от други видове рак.

Действието на млечнокиселите бактерии (от кисело мляко или от други продукти) в червата има значително предпазващо действие срещу рак на дебелото черво, а предполага се, че и срещу доста други видове рак.

Редовната консумация на зехтин предпазва от рак на гърдата.

Диета, богата на каротиноиди от плодове и зеленчуци, заедно с рибени мазнини или рибено масло от добавки намалява риска. Повечето изследвания заключават и че каротеноидите сами по себе си също имат предпазващ ефект.

Високите нива в кръвта на фолиева киселина, витамин В6 и В12 предпазват от рак на гърдата. Фолиевата киселина има особено важно предпазващо действие наред с консумацията на алкохол, тъй като балансира вредното му действие в това отношение. Въпросът дали това действие се отнася и за жените, които не пият алкохол, не е докрай изяснен. Хората, които вече имат рак обаче не бива да увеличават приема на фолиева киселина, В12 и желязо, тъй като те могат да спомогнат за растежа на съществуващите тумори.

Фитоестрогените, особено тези, намиращи се в соята, пълнозърнестите храни, лена и някои плодове и зеленчуци, имат предпазващ ефект. Те действат като анти-естрогени. По отношение на соята обаче се предполага, че тя може да има обратен ефект при жени след менопаузата, при такива с нисък естроген или при вече болни от рак на гърдата.

Йодът от храната или като хранителна добавка има важна роля срещу образуването на кисти и различни бучки в гърдите. Недостатъчното количество йод в тялото може да се окаже важен рисков фактор за рака на гърдата.

Високото ниво на физическа активност има предпазващо действие.  Установено е, че редовната физическа активност влияе върху нивата на женските полови хормони, за които се знае, че имат пряка връзка с рака на гърдата.  Предполага се, че това е един от главните механизми на предпазващото действие.

Краткото до умерено, редовно излагане на слънце е полезно и предотвратява рака, а не го предизвиква. Това се отнася също и за рака на кожата, и на гърдата.

Знае се, че тамоксифенът е ефикасен срещу образуването на нови тумори у болни от рак на гърдата. Изследванията дали той може да се използва и с превантивна цел при здрави хора предимно показват, че прилагането на това лекарство не помага в такива случаи.

Редовната консумация на зелен чай е добра профилактика на заболяването. Това не се отнася за черния чай.


  health

home