health

home  

 

 

Този текст се отнася за лечението на простудите и  техните усложнения, и първоначално беше написан за близките ми.  

 

 

 

 

ПРОСТУДНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

 


Настинките и хремата се причиняват от вируси.  Преохлаждането може да направи организма податлив на вирусни инфекции.  Тези вируси  се различават от грипните - грипът е по-тежко и по-силно заразно заболяване, то се развива по-бързо и  с по-силно изразено главоболие, температура, мускулни болки, светобоязън и слабост.  Лечението на грипа трябва да бъде по-интензивно, защото при него опасността от вторична бактериална инфекция и засягане на важни органи е по-голяма.  По същество oбаче то би било същото, както препоръчаното по-долу. 

 

 

Симптоми

 

В  началото простудата се проявява с чувство за студ и студени тръпки.  Гърлото започва да “дращи” и общото състояние започва да се влошава.  Скоро се развива хрема, болки в гърлото, температурата леко се повишава.  Може да има слабост, главоболие, раздразнителност и мускулни болки, особено в последните дни.  Ако не се вземат мерки още в самото начало, а се остави  вирусът да се развие напълно, то една по-сериозна настинка ще трае около седем дни.

 Всички тези симптоми представляват всъщност две неща: защитни реакции на организма, който се бори с инфекцията (такива са температурата, възпалението, подуването на лигавицата) или пък са следствие на токсините, които се образуват от жизнената дейност на вирусите и усилената работа на имунитета (такива са главоболието, мускулните болки, до голяма степен лошото общо състояние). Според мен не е разумно да се въздейства изобщо на първата група симптоми освен когато те са твърде остри и продължителни. Аналгинът, парацетамолът (панадолът), амидофенът, ибупрофенът, комбинираните разтворими лекарства за простуди и др., свалят температурата и болката, но те не въздействат на болестните причинители. Освен това те обременяват организма с допълнителни токсини.  Затова, макар че на пръв поглед облекчават състоянието, те всъщност малко затрудняват нормалния процес на оздравяване и е добре да се взимат рядко или да не се взимат изобщо.  Аспиринът обаче,  ако е приет в самото начало, може да има  лечебен ефект заради положителния си ефект върху кръвообращението.  Аспирин на деца под 12 години не бива да се дава, а също при заболявания на стомаха и склонност към кръвоизливи.

 

 

 

 

 

 

Лечение

 

Ако лечението се започне в самото начало, то неприятният период може доста да се скъси.

При най-първите симптоми са добри средствата, които подобряват кръвообращението:

гореща баня, енергична разтривка на гърба с ракия или спирт, гореща баня на краката със или без синапено брашно, горещ чай от изброените по-долу билки, аспирин.

Витамин C, веднага да се вземе 0,5 - 1г и тази доза да се взима 2-3 пъти дневно докато симптомите отминат. 

Витамин А –  една капсула  50 000 ui (доза за деня, за не повече от две седмици)

Витамин Е -  200мг

Цинк – 15мг (доза  за деня, заедно с цинка в таблетката мулти общо 30мг)

Отделно, след няколко часа, да се вземе една таблетка мултивитамини с минерали, например Centrum.

Тези добавки засилват организма и имунитета, а също така имат детоксикиращо и антиоксидантно действие и затова са важни при лечението на всякакви инфекции.

Витамините се взимат по време на хранене.  А, C, Е и цинк е желателно да се взимат заедно, защото така ефектът им се усилва, с други думи те действат синергично.  Витамин А не бива да се взема от бременни жени.

Интересно е, че малко хора знаят, че всъщност лекарства за настинки и хрема няма, тоест не съществува такова лекарство, което човек да може да си купи от аптеката и то да въздейства върху простудните вируси, а не само да отстранява някои от симптомите.  Излекуването се извършва от самият организъм.

Редно е лечението да се провежда в три посоки:

да се стимулира имунитетът, за да се справи той по-бързо;

да се помогне с противомикробни и антивирални билки;

да се пречиства тялото от бързо образуващите се токсини от борбата с вируса, като по този начин се намалят симптомите.

Това означава:

*Почивка. Не само физическа, но и психическа. Човек да се старае да не мисли за неприятни неща, да не се натоварва или притеснява.  Да чете или гледа нещо весело. 

*Много течности – поне 1,5-2 литра дневно - билкови чаеве, зелен чай, рибен бульон, пресни плодови сокове, пресен лимонов сок.

*Добавки - витамини А, C, Е, Цинк и мултивитамини с минерали -  както е описано по-горе. 

 

*БИЛКИ:
курсив са отбелязани особено ефикасните)

Стимулиращи имунитета: Ехинацея, Астрагал, Шипки, Чесън, Лимони

Въздействащи срещу вируси: Канела, Жълт Кантарион, Зелен Чай, Чесън, Лук

Противомикробно действие: Джинджифил, Карамфил, Канела, Невен, Мащерка, Черен Пипер, Лайка, Лук, Чесън, Мента, Синап (може да се приема във вид на люта горчица), Хрян

Добър за възпалено гърло е чаят от Бъзов цвят

Обезболяващи: Лайка, Мента

Затоплящи тялото и крайниците: Канела, Джинджифил, Черен Пипер, Синап (Горчица), Лют червен пипер

Деконгестанти (за хрема): Еуфразия, Мента, Синап (Горчица)

Детоксикиращи: Жълт Кантарион, Лимонов сок, Ехинацея, Астрагал, Шипки, Невен.

 Добре е внимателно да се подбере комбинация от горните билки и от тях да се прави чай или пък да се приемат по друг начин, при това колкото повече, толкова по-добре.  Тези билки не са опасни, но лютите  могат да подразнят стомаха. 

 Астрагалът, Шипките и Ехинацеята, ако тя е на корени, се правят на отвара - затворени да поврат на слаб огън двайсетина минути.  Останалите посочени билки (освен, разбира се, Синап, Хрян, Лук и т.н.), включително зелените части на Ехинацеята, се приготвят на запарка (инфузия) - както се прави черен чай, но да постоят накиснати повече.  Може и да се пие само една билка, ако само нея има вкъщи, но е по-добре да се направи комбинация от няколко.  Например Джинджифил и Канела, със или без Зелен чай. 

*Медът има добро противомикробно и засилващо действие.  Това се отнася само за чистия, качествен мед.  Качествата му се губят при нагряване.  Една приятна лечебна напитка е Мед с Лимонов сок, в чаша с вода.

*Локално лечение на гърлото и носа.

Освен общото лечение, добре е да се въздейства и допълнително на мястото на инфекцията.

Повечето противомикробни билки могат да се използват и за гаргара, при оплаквания от гърлото.  Към чашата с топлия чай за гаргара се добавя  лъжичка сода бикарбонат или десетина капки йодова тинктура.  Гаргарата се прави в течение на поне минута-две, при това цялата устна кухина също добре се изплаква с разтвора. Известно време след това не се яде и пие.

Консумирането на люта натурална Горчица, както и на Хрян, Лук, Черен Пипер също помага местно на носа и гърлото.

Трябва да се знае,че различните капки за нос, които се продават, просто временно свиват набъбналата лигавица на носа при хрема.  Те правят само това, а не лекуват.  Струва ми се, те имат смисъл само ако е необходимо човек спешно да бъде в по-добра форма за няколко часа.  Като местно лечение на хремата може да се препоръча дълбоко и бавно вдишване, доколкото то е възможно, на чисти етерични масла с антисептично и стимулиращо действие  Такива са евкалипт, мента, чаено дърво, мащерка, бор, лавандула и някои други. Тези лековити масла могат също да се използват за ароматизиране и дезинфекциране на въздуха (чрез нагряване в изпарител) докато има болен вкъщи.

*Диетата е много важна при всяко заболяване.  При всякакви инфекции леката, но пълноценна  храна се понася най-добре - пресни плодове (особено ябълки), задушени зеленчуци, кисело мляко, риба, ядки, яйца, пълнозърнест хляб и зърнени храни,  зехтин, мед.  При липса на апетит болният не бива да се насилва.

*Йонизирането на въздуха го пречиства от вируси и бактерии, а освен това ускорява оздравителните процеси и подобрява настроението и съня.

 

 

 

 

 

 

Усложнения

 

Имунитетът временно отслабва от борбата с вируса и това е предпоставка за развитие на бактериална инфекция на фона на, или след вирусното заболяване.  Разбира се, бактериалните инфекции не винаги се предхождат от вирусни.  След настинка най-често това са инфекции на дихателните пътища (бронхити, фарингити и т. н.) или средното ухо (отити), но могат да бъдат също урогенитални (цистити, уретрити) или други инфекции.

Усложненията се благоприятстват от общо отслабен организъм, допълнително преохлаждане, преумора или стрес, както и от вече налична хронична или "дремеща" инфекция в организма.  Ако предхождащата настинка се изкара без почивка и лечение, това също ще увеличи шансовете за такова развитие.  Важно е в такъв момент да се избягва всяка нова възможност за заразяване и да не се излиза без истинска необходимост.

 

Знаците за развиваща се бактериална инфекция са влошаване на общото състояние, вторично повишаване на температурата и устойчиво поддържане на висока температура, силно възпаление на гърлото или друг орган, отделяне на секрет (например мокра кашлица) и болки - в гърлото, ушите, при уриниране и т. н. Ако тези  симптоми не са силни и температурата не е много висока, може да се продължи с горните мерки, като към тях се добави:

Чай от невен, мащерка, лайка  – при всякакви бактериални инфекции. 

При кашлица и респираторни инфекции – отвара от корени от Ружа (за кашлица); сиропът за кашлица на Др. Тaйс от теснолист Живовлек или чай от теснолист Живовлек; чай от Бъз; компреси на гърлото и гърдите със Синапено брашно; отвара от Лакрица (Сладък корен, Сладник).  Лакрицата в големи количества може да причини задържане на вода в организма и да вдигне кръвното налягане.

При отит - по 2-3 капки Лавандулово масло или пресен сок от Чесън, смесен с малко затоплен зехтин, във всяко ухо.

При цистит – Аспирин; чай от Царевична коса; отвара от Полски хвощ, Мечо грозде, Хвойна плодчета; много топли течности, минимално сол и захар.  Известно е, че добре лекуват цистит Cranberries, но за съжаление в България те не се намират.

  

Ако въпреки тези мерки все още има болки или силен секрет, особено с повишена температура, то тогава без отлагане трябва да се вземе антибиотик, тъй като може да  има опасност от увреждане на засегнатия орган или от разпространяване на инфекцията. Антибиотиците са важни и ценни лекарства, но те трябва да се взимат само при истинска необходимост и да се внимава да не се злоупотребява с тях.  За това има важни причини:

*Повечето антибиотици имат известна токсичност

*Временно се унищожава нормалната чревна флора, както и флората в устната кухина и по другите лигавици, която изпълнява важни защитни функции. 

*Някои антибиотици могат да имат неблагоприятно действие върху кръвната картина и имунитета при по-продължителна употреба.

*Понякога антибиотиците трудно се понасят и предизвикват алергични реакции.  Шансът да се развият такива реакции се увеличава при честото им използване или при смяна на препаратите.

*Може би  най-важната причина е, че широката употреба на антибиотици в световен мащаб води до създаване на супер-резистентни щамове бактерии, борбата с които става все по-трудна.

 

Когато е необходим антибиотик за описаните по-горе усложнения, обикновено се предписва пеницилинов или тетрациклинов.  Това са широкоспектърни антибиотици, които въздействат на много видове бактерии.  За инфекции в устната кухина (от зъб, венци) се предписва пеницилинов.  Дихателни, урогенитални, жлъчни и доста други инфекции могат да се лекуват и с двата вида.

 

Важно е веднага след лечение с антибиотик да се подпомогне възстановяването на нормалната бактериална флора на лигавиците.  Това става като се приема В комплекс и много кисело мляко, кефир или пробиотици на капсули и се избягва захар за известно време. 

 

 

 

 

 

 

Предпазване

 

Както е известно и за много други неща в живота, профилактиката е най-доброто лечение.  Най-важно за предпазване от всякакви инфекции е да се поддържа един добър имунитет, както и да не допускаме преохлаждане и заразяване.

 

Ето какво може да се препоръча, когато е необходима особено добра профилактика:

*Витамин С: 0,5 -1г на ден, Витамин Е: 200 мг на ден, капсула витамин А през ден.

*Отделно от тях (приета на друго хранене) - таблетка мултивитамини с минерали всеки ден, например Centrum.

*Здравословна, пълноценна храна. 

*Имуностимулиращите билки Астрагал, Ехинацея, Шипки могат да се прилагат и профилактично.  Шипки и Астрагал могат да се пият непрекъснато, а Ехинацея - на периоди от около месец.

*Пчелните продукти – мед, прашец, млечице - засилват организма.

*Всичко, което е добро за кръвообращението – спорт, масаж и т.н.

*Не бива да се допуска преумора, продължителен стрес, престой сред лош въздух.

*Хубаво е понякога да се ползва йонизатор.    

*Положителното отношение към живота е  важно условие за добро здраве.

*Както всички знаем, преохлаждането, но също и прекаленото обличане, трябва да се избягват.

*Добрата хигиена също не бива да се забравя.

 

Интересно е, че думата "Хигиена" е гръцка, тя произлиза от “Хигия” - името на една от дъщерите на  Ескулап, богът на лекарите и лечебното изкуство.  

 

 

С пожелания за здраве,

 

 

Вероника

 

 

  health

home